Plaatsing elf Stolpersteine

Op 1 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Alle reden om dit te gedenken. Maar ook alle reden om de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime te gedenken. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim zich ingezet om elf Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen.

Het Stolpersteine-project is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord in de vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De stenen vallen op, maar zijn niet zo groot dat de tekst meteen leesbaar is. Je moet bijna letterlijk over de steen buigen om de tekst te lezen en de betekenis van de steen te begrijpen. Op die manier vormen de stenen Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen. Het struikelen is dus figuurlijk bedoeld: je ‘struikelt’ als het ware even met je hoofd en je hart, een inspanning voor de nagedachtenis aan de omgebrachte persoon voor wie de steen is bedoeld.

 

 

WIJ GEDENKEN

ROSARIUM “DE BROENSHOF”, GROTESTRAAT

JOEL ABRAHAM NIJSTAD

FRIEDERIKE NIJSTAD - MILDENBERG

 

GROTESTRAAT 33

MOZES POLAK

BERNARDINA POLAK - WIMPFHEIMER

GERHARD ALEXANDER POLAK

ALEXANDER POLAK

ROOSSIEN POLAK - BEEM

 

HAAKSBERGERSTRAAT 22

ABRAHAM HERSCHEL

BERTHE HERSCHEL - DAVIDS

NATHAN NICO HERSCHEL

HERMAN HERSCHEL

 


 

 

Fam. Nijstad
Fam. Nijstad
Fam. Polak
Fam. Polak
Fam. Herschel
Fam. Herschel

 

project Stolpersteine Diepenheim

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim maakt onderdeel uit van Stichting Kunstmoment Diepenheim. Mocht u het project Stolpersteine Diepenheim met een geldelijke bijdrage willen ondersteunen, dan kan dat op rekeningnummer NL05RABO0122004043 t.n.v. Stichting Kunstmoment Diepenheim, o.v.v. Stolpersteine Diepenheim.

 

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim bestaat uit de volgende leden:

 

 

- Deffry van Campen

- Harry Eggels

- Edward Oskam

- Tonnie Vehof

Het project Stolpersteine Diepenheim wordt mede mogelijk gemaakt door geldelijke bijdragen van particulieren en de (financiële) steun van:

Rabofonds Centraal Twente

www.rabobank.nl

V.V. Diepenheim

www.vvdiepenheim.nl

Koninklijk onderscheiden Toneelvereniging Ons Genoegen Diepenheim

Diepenheimse Schutterij

www.diepenheimseschutterij.nl

Ondernemers Vereniging Diepenheim

www.ovdiepenheim.nl

Stichting Fonds 1819

www.fonds1819.nl

Stichting Groothuis Fonds

Cogas Cultuurfonds

www.cogas.nl