Stolpersteine Diepenheim

Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Alle reden om dit te gedenken. Maar ook alle reden om de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime te gedenken. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim zich ingezet om elf Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen.

Het Stolpersteine-project is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord in de vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De stenen vallen op, maar zijn niet zo groot dat de tekst meteen leesbaar is. Je moet bijna letterlijk over de steen buigen om de tekst te lezen en de betekenis van de steen te begrijpen. Op die manier vormen de stenen Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen. Het struikelen is dus figuurlijk bedoeld: je ‘struikelt’ als het ware even met je hoofd en je hart, een inspanning voor de nagedachtenis aan de omgebrachte persoon voor wie de steen is bedoeld.

 

De Stolpersteine zullen op maandag 23 maart 2020 door Gunter Demnig worden geplaatst.  Een nader programma voor de ceremonie voor het plaatsen van de Stolpersteine volgt te zijner tijd. De werkgroep Stolpersteine Diepenheim maakt onderdeel uit van Stichting Kunstmoment Diepenheim. Mocht u dit initiatief met een geldelijke bijdrage willen ondersteunen, dan kan dat op rekeningnummer NL05RABO0122004043 t.n.v. Stichting Kunstmoment Diepenheim, o.v.v. Stolpersteine Diepenheim.

 

Stolpersteine aan de Beltrumsestraat 43 te Groenlo. Rechts de Stolperstein voor de in Diepenheim geboren Samual Herschel (foto: Willy Gelinck)
Stolpersteine aan de Beltrumsestraat 43 te Groenlo. Rechts de Stolperstein voor de in Diepenheim geboren Samual Herschel (foto: Willy Gelinck)