Lespakket Stolpersteine Diepenheim

Vrijdag 1 april werd door de werkgroep Stolpersteine Diepenheim een lespakket aangeboden aan obs Stedeke.

Op 15 oktober 2021 werden op initiatief van de werkgroep Stolpersteine Diepenheim elf Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers uit Diepenheim. In navolging van dit project heeft de werkgroep een lespakket laten ontwikkelen door Marieke ten Berge - ten Voorde van ‘Marieke Ontwikkelt’. Deze lessenserie is bestemd voor groep 7/8 van obs Stedeke en vertelt over de geschiedenis van de Joodse slachtoffers uit Diepenheim, de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder en over oorlog en vrijheid in het algemeen. Een onderwerp wat vandaag de dag helaas weer heel erg actueel is.

Het lespakket bestaat uit zes lessen. Elke les bevat informatie, vragen en opdrachten. Ook is veel historisch beeldmateriaal opgenomen. In aanloop naar de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei kan de lessenserie door de leerkracht worden gebruikt om de schoolkinderen kennis te laten maken met de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Diepenheim en in Nederland. Ook kan het thema oorlog en vrijheid in het algemeen aan de hand van het lespakket worden besproken.

Op vrijdag 1 april was het 77 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Die dag werden door de werkgroep Stolpersteine Diepenheim samen met de ontwikkelaarster Marieke exemplaren van de lessenserie uitgereikt aan juf Danique Schmaloer van groep 8 van obs Stedeke. Ook werden die dag door de leerlingen van groep 8 de elf Stolpersteine gepoetst, zodat de gedenkstenen weer mooi glanzen.
Het lespakket is ook voor andere belangstellenden kosteloos beschikbaar en te downloaden via de website van Stichting CuBaHof (www.cubahof.nl), het samenwerkingsverband tussen de basisscholen en culturele instellingen in de gemeente Hof van Twente.

 

Op de foto v.l.n.r.: Marieke ten Berge - ten Voorde (Marieke Ontwikkelt), Edward Oskam (werkgroep Stolpersteine Diepenheim), Danique Schmaloer (obs Stedeke)

 

Plaatsing elf Stolpersteine

Op 1 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Alle reden om dit te gedenken. Maar ook alle reden om de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime te gedenken. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim zich ingezet om elf Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen.

Het Stolpersteine-project is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord in de vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De stenen vallen op, maar zijn niet zo groot dat de tekst meteen leesbaar is. Je moet bijna letterlijk over de steen buigen om de tekst te lezen en de betekenis van de steen te begrijpen. Op die manier vormen de stenen Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen. Het struikelen is dus figuurlijk bedoeld: je ‘struikelt’ als het ware even met je hoofd en je hart, een inspanning voor de nagedachtenis aan de omgebrachte persoon voor wie de steen is bedoeld.

 

 

WIJ GEDENKEN

ROSARIUM “DE BROENSHOF”, GROTESTRAAT

JOEL ABRAHAM NIJSTAD

FRIEDERIKE NIJSTAD - MILDENBERG

 

GROTESTRAAT 33

MOZES POLAK

BERNARDINA POLAK - WIMPFHEIMER

GERHARD ALEXANDER POLAK

ALEXANDER POLAK

ROOSSIEN POLAK - BEEM

 

HAAKSBERGERSTRAAT 22

ABRAHAM HERSCHEL

BERTHE HERSCHEL - DAVIDS

NATHAN NICO HERSCHEL

HERMAN HERSCHEL

 


 

 

Fam. Nijstad
Fam. Nijstad
Fam. Polak
Fam. Polak
Fam. Herschel
Fam. Herschel

 

project Stolpersteine Diepenheim

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim maakt onderdeel uit van Stichting Kunstmoment Diepenheim. Mocht u het project Stolpersteine Diepenheim met een geldelijke bijdrage willen ondersteunen, dan kan dat op rekeningnummer NL05RABO0122004043 t.n.v. Stichting Kunstmoment Diepenheim, o.v.v. Stolpersteine Diepenheim.

 

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim bestaat uit de volgende leden:

 

 

- Deffry van Campen

- Harry Eggels

- Edward Oskam

- Tonnie Vehof

Het project Stolpersteine Diepenheim wordt mede mogelijk gemaakt door geldelijke bijdragen van particulieren en de (financiële) steun van:

Rabofonds Centraal Twente

www.rabobank.nl

V.V. Diepenheim

www.vvdiepenheim.nl

Koninklijk onderscheiden Toneelvereniging Ons Genoegen Diepenheim

Diepenheimse Schutterij

www.diepenheimseschutterij.nl

Ondernemers Vereniging Diepenheim

www.ovdiepenheim.nl

Stichting Fonds 1819

www.fonds1819.nl

Stichting Groothuis Fonds

Cogas Cultuurfonds

www.cogas.nl