KUNSTMOMENT DIEPENHEIM

Evenementen

Diepenheim; puur in de hof van twente

Twee lange weekenden Kunst en Cultuur van vrijdag 19 t/m zondag 21 april en
donderdag 25 t/m zondag 28 april. Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur

Twee lange weekenden Kunst en Cultuur van vrijdag 19 t/m zondag 21 april en donderdag 25 t/m zondag 28 april. Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur

Donderdag 18 april 2024

Opening Kunstmoment Diepenheim met DWDOK

 • Locatie                1 Herberg de Pol
 • Tijd                       20.00 uur
 • Toegang            Gratis, maar let op: vol = vol

Kom op donderdagavond 18 april naar Herberg de Pol voor een bijzondere uitzending van DWDOK – De Wereld Draait Om Kunst. Wieke Teselink en Erik Lips praten met vijf deelnemende kunstenaars Anton ter Braak, Janine Eshuis, Johan Weernink, Wouter Springer en Zus van Zand over hun inspiratiebronnen, werk en ideeën. Bezoek tijdens de opening ook kunst-RUIL-moment in het Ottenhuis aan de overzijde. Bekijk de kunst van de deelnemende kunstenaars en doe een bod maar niet in geld. Wie weet gaat de kunstenaar akkoord met je bod!

Dagelijks

Kunst-RUIL-moment / infobalie

 • Locatie                4 – Het Ottenhuis, tegenover Herberg de Pol Raadhuisstraat 11
 • Tijd                       11.00 – 17.00 uur

Een aantal van de deelnemende kunstenaars heeft één werk opgesteld in het Ottenhuis. Bekijk de werken en doe een bod, maar niet in geld. Kun je een dienst aanbieden? Heb je iets anders te ruilen? Doe een creatief bod en wie weet gaat de kunstenaar ermee akkoord en ga jij naar huis met een kunstwerk!

Workshop Vizierschilderen door Jan van Breugel en Eddy Becquart

 • Locatie                31 – Krommedijk 1 Diepenheim
 • Tijd                       Werksessies dagelijks 12.00-14.00 en 14.30-16.30 uur

Je brengt je eigen materiaal mee (olie- of acrylverf, krijt, stift, balpen of potlood). Wij leveren op maat gemaakte panelen waarop je kunt schilderen. Kosten deelname - 7,-. Kunstenaars Eddy en Jan zijn dagelijks aan het werk bij hun installatie Observatorium nr 9, op de Krommedijk 1. Ze schilderen daar zelf het landschap zoals ze dat zien door diverse kijkpoorten. Aan het einde van Kunstmoment levert dit een totaal schilderij op. Maar elke dag is er ook een mogelijkheid om met ze mee te doen! Het ouderwetse buiten schilderen, kan een verbindende artistieke realisatie worden in een publieke ruimte. Zo ga je anders kijken naar het landschap. Licht, schaduw, beplanting of vegetatie, diepte en details raken zo weer aan het beginsel van verbeelden. De waarde en de waarneming van het landschap zijn niet enkel wat ze zijn, maar wordt ook wat we schilderen dat ze zijn.

Dagelijks van 19 april t/m 21 april en 25 april t/m 28 april 

LIVE LITHO

 • Locatie              Lithowerkplaats Diepenheim, Hagen 3, 7478 AJ Diepenheim
 • Tijd                       11.00 – 17.00 uur

Tijdens kunstmoment worden er elke dag in de enige grafische werkplaats van Nederland, gespecialiseerd in lithografie, live demonstraties gegeven. Er zijn veel werken van de  kunstenaars ter plekke te zien.

Kunst kijken en soep eten?

 • Locatie                31 – Krommedijk 1 Diepenheim
 • Tijd                       tussen 12.00 en 14.00 uur

Dat kan tijdens Kunstmoment op het erf van Joki en Herry Wevers van 12.00 t/m 14.00 uur aan de Krommedijk 1. Het is een dagsoep (à - 4,-) maar, …op is op! Wees welkom! Herry en Joki Wevers

Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 april 2024

De POEM BOOTH in Diepenheim

 • Locatie               1 – Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8
 • Tijd                      van 11.00 tot 17.00 uur
 • Entree                Gratis

Probeer deze gave AI-gedichtenmachine uit tijdens het eerste weekend van Kunst-moment! Kan AI ook poëzie op maat produceren? Probeer het zelf uit met deze bijzondere POEM BOOTH. Ga ervoor staan, druk op de grote knop en laat je scannen door de AI-machine. Na een paar seconden produceert POEM BOOTH een gedicht speciaal voor jou, helemaal op maat. Probeer het zo vaak als je wilt, het is tenslotte Kunstmoment! POEM BOOTH werd ontwikkeld door de Amsterdamse ontwerpstudio VOUW tijdens de eerste Amsterdamse AI Hackaton. En ze kre-gen er meteen een prijs voor van meest kunst-zinnige uitvoering. De POEM BOOTH is mede tot stand gekomen dankzij ondersteuning van Het Nederlands Letterenfonds. Bibliotheek Hof van Twente heeft ervoor gezorgd dat de POEM BOOTH tijdens Kunstmoment te zien is in Diepenheim.

Vrijdag 19 april

Lezing door Rinus Roelofs

 • Locatie               25 – Het Nijenhuis (Koetshuis)
 • Tijd                      van 16.00 tot 18.00 uur
 • Aanmelden       via Frederik Lotte t: 06 - 51594316
 • Entree                 € 7,50 per persoon - Maximum aantal deelnemers: 40 personen

Rinus Roelofs is een Nederlands wiskundige en beeldend kunstenaar die wereldwijd bekendheid geniet met zijn objecten, lezingen en workshops. Hij werd landelijk bekend toen hij een fout ontdekte in het werk van Da Vinci. Naar eigen zeggen tekende hij een veelvlak van Da Vinci na waardoor hij de fout ontdekte. Rinus maakt zeer ingenieuze wiskundige objecten. De fascinatie voor wiskundige structuren en patronen is zijn belangrijkste inspiratiebron voor zijn kunstwerken. Aan de hand van zijn kunstwerken belicht Rinus, tijdens de lezing, vol passie de relatie tussen kunst en wiskunde.

Diner avonden van de Kunstkantine & Erve de Bakker

 • Locatie               39 – in de pop up horeca tuin - 3 gangen diner op reservering

Informatie & reserveren : Mar de Bruyn 06 26178819. 

Zaterdag 20 april

Taxatie- en innamedag van Zuydwal Veilingen

 • Locatie                1 – Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8 Hofhuiszaal, eerste verdieping
 • Tijd                       van 11.00 tot 14.00 uur

Een soort Tussen Kunst en Kitsch, maar dan nét even anders. Als je thuis schilderijen, bronzen, Chinees porselein, design, juwelen of exclusieve tassen hebt waarvan je vermoedt dat het kwaliteit heeft, laat het dan eens taxeren! De experts van Zuydwal Veilingen komen op 20 april naar Diepenheim. Leuk om te weten te komen of jouw ‘schat’ ook echt financiële waarde heeft en hoeveel. Kijk voor meer informatie op: www.zuydwalveilingen.nl

Film ‘Werk ohne Autor’

 • Locatie               'De kleinste bioscoop van Nederland’ - in samenwerking met ‘Buitenplaats Vinckeboom’.
 • Tijd                      20.00 uur - maximaal 20 zitplaatsen
 • Entree                € 25,- (incl koffie/drankje/knabbel)
 • Reserveren       via hethonk@hetnet.nl of informeer over de mogelijk- heden bij info@vinckeboom.nl.

Verleng tijdens Kunstmoment je dag met een avondje arthouse film in ‘De kleinste bioscoop van Nederland’. Laat je onderdompelen, onder het genot van een hapje en drankje bij ‘Werk ohne Autor’. Pak de fiets of de benenwagen en geniet niet alleen van de film, maar ook van de route naar de ‘kleinste bioscoop’ langs lanen en door bossen. Want de bioscoop staat op een unieke locatie waar het nog echt stil en donker is en de sterrenhemel na afloop adembenemend flonkert.

Zaterdag 20, zondag 21 en zondag 28 april 2024

Kunst, Kunstenaars en het gesprek

 • Locatie               24 – Buitenplaats Vinckeboom
 • Tijd                      11.00 uur

Op Buitenplaats Vinckeboom is gedurende Kunstmoment werk van vijf kunstenaars te bewonderen. In de barn, het bos en de boomgaard staat werk van Zus van Zand, Marijke van Kampen, Janine Eshuis, Bert Feddema en Jos Verschaeren. Op zaterdag 20 april, zondag 21 april en op de afsluitende zondag 28 april, starten ze de dag met een bevlogen gesprek over kunst, de inspiratie, de achtergrond en de drijfveren. Uiteraard opgeluisterd en vergezeld met koffie/thee en taart. Een prachtig kunstmomentje om de dag vol verbazing en verwondering te starten. Informeer over de mogelijkheden bij info@vinckeboom.nl.

Zaterdag 20 en zondag 28 april 2024

Workshop kunstwerk maken met het thema ‘Puur Natuur’

 • Locatie               38 – Erve Dalewijk Jan Reurink en Anita Kraayenvanger Lochemseweg 11 – 7475 PA Markelo
 • Tijd                       tussen 9.30 – 17.00 uur
 • Kosten                 tussen € 10,00 en € 12,50 (afhankelijk van welk kunstwerk je kind maakt), Tevens is er koffie/thee/appelsap met wat lekkers te koop.

Laat je kind deelnemen aan deze leuke workshop. In ca. 45 minuten maken ze zelf een heus kunstwerk.

Vrijdag 19 april

Workshop Puur tekenen met een twist (twee keer dezelfde workshop)

 • Locatie               Drawing Studio, Kuimgaarden 1, Diepenheim
 • Tijd                      van 10.30 uur tot 12.30 uur
 • Kosten                € 19, 50 incl. tekenmateriaal

Tijdens Kunstmoment organiseert Drawing Centre Diepenheim een tekenworkshop waarin een moderne twist gegeven wordt aan klassieke tekenmaterialen. Je gaat aan de slag met pure elementen, zoals grafiet, houtskool en inkt, en vertaalt je tekeningen vervolgens naar een ‘stop motion’-filmpje met behulp van een app. Omdat het volop lente is, ligt de focus op het laten ontluiken, groeien en bloeien van je tekening. We gaan kijken hoe we de eigenschappen van de verschillende tekenmaterialen kunnen inzetten om dit tot uitdrukking te laten komen. Onder begeleiding van Susanne Dolman ga je aan de slag met het verbeelden van je eigen verhaal, en leer je in korte tijd een leuke, nieuwe techniek. ‘Puur tekenen met een twist’ is een volwassen workshop voor iedereen vanaf een jaar of twaalf en is zowel geschikt voor ervaren tekenaars als voor nieuwsgierige beginners. Aanmelden kan via drawingcentre.nl/activiteiten, of door te bellen naar (0547) 352 143. Na aanmelding ontvang je nadere informatie over de app die je (op je eigen telefoon) gaat gebruiken. Aan de app zijn geen extra kosten verbonden.

Zaterdag 20, zondag 21, zaterdag 27 en zondag 28 april 2024

Pop up expositie: Verswerk: Gedichten, salie en voorBIJ

 • Locatie                1 – Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8, lobby
 • Tijd                       van 11.00 tot 17.00 uur
 • Toegang            Gratis

Deze pop up expositie toont 24 gedichten uit Verswerk van Benno de Graaf. In de gedichten is de natuur een veel terugkerend onderwerp; het beleven van de natuur, het er in wandelen en het opsnuiven ervan. Zoals de natuur gewoon aanwezig is in welke hoedanigheid dan ook, puur en zuiver, zo schrijft Benno in korte gedichten gewoon wat ertoe doet, puur en zuiver. In deze pop up expositie wordt de natuur en zuiverheid gekoppeld aan de salieplant en worden de gedichten gedrukt op een duurzame papiersoort VoorBIJ, gemaakt met bermgras uit ecologisch beheerde bermen. De puurheid in de gedichten, het pure van verse salie en de puurheid van het VoorBIJ-papier vinden elkaar in deze pop up installatie van Benno de Graaf.

Zondag 21 april

Alexander Pechtold in Diepenheim!

 • Locatie               41 – ‘De KijkOver’ Houboerweg 1 op Landgoed Westerflier
 • Tijd                      vanaf 14.00 uur Informatie en aanmelden: Phylicia Akkermans (info@nationaalatelier.nl, 06 43 61 44 34)

Op zondagmiddag 21 april praat kunstkenner en voormalig veilingmeester Alexander Pechtold met kunstmakers en belangstellenden over de financiële kanten van kunst. Pechtold gaat ook in gesprek met de bekende schilder Sam Drukker en enkele vrijetijdkunstenaars over hoe inspiratie ontstaat en hoe bestaande werken verrijkt zouden kunnen worden. Het programma is een activiteit van Nationaal Atelier en wordt opgenomen voor Nationaal Atelier TV.

Film ‘De wereld van Carlijn’ bij Filmhuis Alleman

 • Locatie                Theater De Reggehof, De Höfte 5 in Goor
 • Tijd                       16.00 uur
 • Toegang             € 7,50

De veelbelovende Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma laat zich volgen bij de creatie van haar indrukwekkende kunstwerk ‘De wereld van Carlijn’, waar ze laat zien hoe onrechtvaardig ons financiële systeem in elkaar zit. In deze intieme documentaire laat filmmaker Ariane Greep een meester aan het werk zien, die kunst gebruikt om complexe en urgente zaken visueel te maken.

Vrijdag 26 april

Lezing over spiritualiteit in kleur door Ruud Bartlema

 • Locatie                11 – Johanneskerk
 • Tijd                       19.30 uur
 • Toegang            vrije gift

Beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek Ruud Bartlema uit Amsterdam vertelt aan de hand van een presentatie over de betekenis en achtergronden van zijn in de kerk geëxposeerde schilderijen over de ‘Zeven werken van barmhartigheid’. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden.

Diner avonden van de KunstKantine & Erve de Bakker

 • Locatie                Locatie 39 – in de pop up horeca tuin - 3 gangen diner op reservering

Informatie & reserveren : Mar de Bruyn 06 26178819. Kunstenaars op deze locatie: Cor Lap, Arpad Szombathelyi, Jaap Visser en Evan Schomaker.

Zaterdag 27 april

Workshop cyanotypie of blauwdrukken door Mirka Farabegoli

 • Locatie                23 – Atelier van Frank van Zwicht
 • Tijd                       12.00-16.00 uur (inloop)
 • Toegang             € 10,- p.p.

Cyanotypie of blauwdrukken is een van de oudste fotografische technieken die er bestaat. In deze inloopworkshop ga je aan de slag met het maken van je eigen blauwdruk; gebruik planten, objecten of tekeningen op folie om een bijzonder ontwerp te maken. Er is telkens ruimte voor 6 personen. Duur: circa 15 tot 30 minuten.

Zondag 28 april

Heerlijcke Markt tijdens Kunstmoment

 • Locatie                Plein bij Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8
 • Tijd                       11.00 -16.00 uur

Tijdens Kunstmoment kun je ook even heerlijk flaneren over de Heerlijcke Markt. Klein maar fijn, met diverse kramen. Onder de gezellige muzikale begeleiding van Troubadoeling Jos

Kunstmoment is altijd op zoek naar donateurs


Als vrijwilligersorganisatie dienen wij voornamelijk te hebben van donaties en daarbij kunnen wij jouw hulp goed gebruiken. Wil jij een donatie doen? Dat kan op NL05RABO0122004043 t.n.v. Stichting Kunstmoment Diepenheim