over KUNSTMOMENT DIEPENHEIM
Voor kunst- en natuurliefhebbers
De 18e editie van deze kunstroute belooft bruisend te worden. Met zo'n 65 deelnemende professionele kunstenaars en 45 prachtige locaties. Met een evenementenprogramma waarbij in en rondom Diepenheim heel veel te beleven is. Op verrassende plekken in de natuur, op buitenplaatsen en kastelen, in oude schuren, bijzondere huizen en in galeries is kunst te zien. Veel kunstenaars zijn aanwezig en geven toelichting op hun werk. Naast het tentoonstellingsprogramma zijn er veel workshops, presentaties en voorstellingen.
Organisatie
Stichting Kunstmoment Diepenheim is een vrijwilligersorganisatie en bestaat uit:
We zijn trots dat onderstaande personen ons evenement ondersteunen, ons voorzien van advies en daarnaast het een warm hart toedragen! Het comité van aanbeveling bestaat uit de volgende leden:
- Mevrouw Ank Bijleveld - Schuiten, Voorzitter kapittel civiele orden
- De heer Henk Kamp, oud minister
- De heer Rutger Schimmelpenninck, advocaat
Met de inzet van al onze vrijwilligers en de (financiële) steun en inspanning van de deelnemende locatiehouders en kunstenaars maken we samen Kunstmoment Diepenheim. Daarnaast wordt Kunstmoment Diepenheim 2024 mede mogelijk gemaakt door de adverteerders in – en de verkoop van – onze uitgebreide catalogus en de volgende sponsoren en fondsen:
Stolpersteine
Plaatsing elf Stolpersteine
Op 1 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Alle reden om dit te gedenken. Maar ook alle reden om de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime te gedenken. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim zich ingezet om elf Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen.
Het Stolpersteine-project is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord in de vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De stenen vallen op, maar zijn niet zo groot dat de tekst meteen leesbaar is. Je moet bijna letterlijk over de steen buigen om de tekst te lezen en de betekenis van de steen te begrijpen. Op die manier vormen de stenen Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen. Het struikelen is dus figuurlijk bedoeld: je ‘struikelt’ als het ware even met je hoofd en je hart, een inspanning voor de nagedachtenis aan de omgebrachte persoon voor wie de steen is bedoeld.
De werkgroep Stolpersteine bestaat uit de volgende mensen;
Deffry van Campen, Harry Eggels, Edward Oskam en Tonnie Vehof
Mede mogelijk gemaakt door